فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 16 (پاییز 1390)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 16 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن پورکرمانی، احمد ادیب، ناصر احمدی کمیجانی، اعظم لباف خانیکی صفحه 1
    سد خرسان 5-1، در محدوده استان چهارمحال و بختیاری و در 45 کیلومتری غرب شهر لردگان قرار دارد که در آن، زمین لرزه های روی داده از نوع کم عمق و دارای ژرفای کانونی کمتر از 15 کیلومتر و اغلب فاقد گسیختگی سطحی هستند. در این تحقیق تحلیل خطر زلزله ناحیه بر اساس پراکنش و نوع گسل ها، ریخت شناسی گسل ها و داده های زمین لرزه های گذشته محاسبه شده است. گسل های بازفت و مسن با طول های 45 و 36 کیلومتر، به عنوان نزدیک ترین گسل ها به ساختگاه، در صورت فعالیت، توانایی تولید زمین لرزه ای به ترتیب با بزرگای 0/7 و 9/6 ریشتر را دارند. نتیجه ارزیابی خطر زمین لرزه به روش تعیین نشان می دهد، این گسل ها در صورت جنبش، توانایی تولید بیشینه شتاب افقی به ترتیب g 269/0 وg 222/0 را در ساختگاه دارند. با توجه به تحلیل احتمالاتی خطر زلزله در گستره طرح برای دوره های بازگشت 150، 475 و 2000 سال و بر اساس روشBender & Perkins(1987) و با استفاده از نرم افزار (Seisrisk III) شتابی برابر g261/0، g291/0وg 310/0 برای مرکز ناحیه برآورد می گردد.
    کلیدواژگان: زمین لرزه، تحلیل خطر، بیشینه جنبش نیرومند زمین، سد خرسان 5، 1
  • مجید سلاجقه صفحه 15
    با شناسایی کانی های سنگین پلاسرها علاوه بر تشخیص مناطق بالا دست می توان به ذخیره مناسب در این رسوبات دست یافت. پلاسرها به دلیل سهولت در استخراج منابع اقتصادی مهمی به شمار می آیند که مهمترین هدف این مطالعات اکتشاف الماس از منابع دگرگونی طلا از منابع آذرین پلاسری و منابع آهن، مس و تیتان از پلاسر و ارتفاعات اطراف آن است. علاوه بر مطالعات صحرایی زمین شناختی و نقشه های منطقه روش های اساسی در این روند شامل نمونه برداری در فصول مناسب، آماده سازی نمونه ها آزمایش های کانی سنگین با مایعات وزن مخصوص مشخص (بروموفورم) مطالعات هیدروسیلکنی (رسوب گذاری کانی ها براساس سرعت وقدرت آب) آزمایش های اسپکتروگرافی و XRD می باشد که تطبیق آنها با بعضی از مناطق وارتفاعات قابل دسترسی نتایج و دلایل بهتری در اختیار می گذارند در این روند پلاسرهای سیرجان وکانی های سنگین دشت سیرجان به عنوان الگو مورد بررسی قرار گرفته اند. نظر به اینکه ارتفاعات سیرجان شامل آتشفشانهای ائوسن ارومیه دختر و سنگهای دگرگونی سنندج سیرجان هستند و در میان آن ها آمیزه رنگین با پهنای 15 کیلومتر واقع است بهترین الگو برای این روش به حساب می آیند. نتایج آزمایش های و تلفیق آن با مطالعات صحرایی و زمین شناختی نشان می دهد وجود منابع الماس در پلاسر و ارتفاعات آن از منابع دگرگونی مردود بوده و نظر به اینکه در اکثر نمونه ها G طلا به صورت pts (یک گرم در هزار) دیده می شود. احتمال وجود منابع طلا در پلاسر و ارتفاعات اطراف زیاد است با توجه به وجود روتیل واسفن در اکثر نمونه ها برای بهره برداری از تیتان پلاسر اکتشاف تفضیلی لازم بوده و نظر به اینکه اکثر نمونه ها حاوی تیتان دارای آهن فراوان هستند وجود منابع کانسار از نوع تیتانو مگنیت در ارتفاعات قطعی می باشد. گرچه متخصصین وجود منابع پلاسر از آهن و مس در پلاسر را اقتصادی نمی دانند ولی وجود کانی های مس با عیار بالا در ارتفاعات قطعی است. منابع اورانیوم، طلا، زیرکن، جیوه و تیتان در پلاسر سیرجان اقتصادی و قابل توجه بوده و وجود معادن آهن و مس در ارتفاعات شرقی آن قطعی می باشد.
    کلیدواژگان: آمیزه رنگین، پلاسر کانسار، کانی سنگین، هیدروسیکل
  • الهام غفاری، واچیک هایراپطیان سید حسن حجازی صفحه 27
    به منظور شناسایی رخساره ها، تحلیل محیط رسوبگذاری و چینه نگاری سکانسی توالی های رسوبی آواری و کربناته، نهشته های دونین بالایی برش شرقی کوه زرد با 378 متر ضخامت بررسی های صحرایی و میکروسکوپی انجام گرفت. آنالیز رخساره ها و مطالعات پتروگرافی منجر به شناسایی سه رخساره آواری (ماسه سنگ، شیل و سیلتستون)، دو ریز رخساره هیبرید (ماسه سنگ میکریتی و ماسه سنگ آلوکم دار) و هفده رخساره کربناته که شامل: مادستون و پکستون اینتراکلاست دار (در محیط جزر و مد نهشته شده اند)، وکستون/ پکستون نرم تنان دار و مادستون (در محیط لاگون نهشته شده اند)، گرین استون اائید و اینتراکلاست دار و پکستون بیوکلاست دار (در محیط سدی نهشته شده اند)، وکستون اینتراکلاست و آنکوئید دار، وکستون/ پکستون بیوکلاست دار و مادستون (در محیط دریای محدود شده نهشته شده اند)، وکستون/ پکستون پلوئید دار، فلوتستون، گرین استون/ رودستون بیوکلاست دار، باندستون، پکستون بازوپایان و خارپوستان دار و مادستون (در محیط دریای باز نهشته شده اند) و وکستون بیوکلاست دار و میکرو کنگلومرای آهکی (در محیط رمپ میانی نهشته شده اند) می باشند گردید. تغییرات جانبی و قائم رخساره ها حاکی از تشکیل این نهشته ها در قسمت های مختلف یک رمپ هموکلینال است. مطالعات چینه نگاری سکانسی این برش چهار سیکل رسوبی درجه سوم را نشان می دهد. که مطابق روند عمیق شوندگی به سمت بالا در زمان فرازنین تا فامنین زیرین ثبت شده است.
    کلیدواژگان: دونین بالایی، چینه نگاری سکانسی، محیط رسوبی، زفره
  • مجید پورمقدم صفحه 41
    منطقه مطالعاتی واقع در محدوده شهرستان دماوند با محوریت روستاهای حصاربن و زرین دشت می باشد که تغییرات ساختار زئولیت های طبیعی آن مورد بررسی و تجزیه قرار گرفته است. در مرحله مطالعه صحرائی و با استفاده از نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی ابتدا نواحی زئولیتی روی سازند های ائوسن شناسایی شده و سپس با طراحی و شبکه بندی مناسب نمونه برداری در فواصل مشخص انجام شده است. بر اساس تجزیه شیمیائی نمونه های مورد مطالعه که پس از هموژن نمودن در آزمایشگاه صورت گرفته نوع زئولیت های موجود کلینوپتیلولیت شناسایی شده است. در طی فرآیند آماده سازی نمونه های مذکور با محلول های 5 مولار NaOH و NH3 10درصد شستشو داده می شود. سپس با بازسازی شرایط گرمابی در کوره قرار داده می شود. در ادامه نمونه های مورد مطالعه در دو مسیر مختلف مورد بررسی و تجزیه قرار گرفته اند: مسیر اول شامل تجزیه و شناسایی کانی های تشکیل دهنده نمونه ها توسط پراکنش پرتو مجهول (XRD) و مسیر دوم مطالعه نمونه ها توسط میکروسکوپ الکترونی می باشد. بررسی نتایج حاصل از دو مسیر مذکور نشان می دهد که شرایط هیدروترمال (گرمابی) برای تشکیل کریستال های آنالسیم بسیار مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: زئولیت، کلینوپتیلولیت، آنالسیم، اتوکلاو، شرایط هیدروترمال، میکروسکوپ الکترونی
  • اصغر قبادی دیزج یکان، زینب عالیشوندی صفحه 51
    میدان نفتی سروش در شمال غربی خلیج فارس و 80 کیلومتری جزیره خارک قرار گرفته است و سازند ماسه سنگی بورگان سنگ مخزن آن را تشکیل می دهد. در این پژوهش با انجام تعداد 6 آزمایش، اثر تزریق و انحلال گاز سازند بورگان میدان فروزان در میزان تورم نمونه نفت اشباع شده میدان نفتی سروش در فشارهای مختلف و در دمای مخزن سروش (180 درجه فارنهایت)، در داخل دستگاه سلول PVT مورد اندازه گیری قرار گرفته است. براساس نتایج آنالیز، با افزایش فشار در دمای ثابت درجه فارنهایت 180درصد میزان تورم بطور قابل توجهی افزایش یافته است، این افزایش میزان تورم، باعث کاهش گرانروی نفت و بالا رفتن ضریب حجمی نفت شده که در نهایت، انجام این فرایند به صورت صنعتی در ازدیاد برداشت از مخزن و بالا بردن ضریب بازیافت تاثیر زیادی خواهد گذاشت. حداکثر میزان تورم نفت میدان سروش بواسطه تزریق گاز لایه بورگان میدان فروزان در فشار4500 پام نسبی(psig) معادل 56/28 درصد و حداقل میزان تورم در فشار 1000 پام نسبی معادل 79/4 درصد در دمای مخزن بدست آمده است.
    کلیدواژگان: میدان نفتی سروش، تزریق گاز، انحلال گاز، تورم، گرانروی نفت
  • مهدی محمدی، حسین توکلی حمید شجاعی صفحه 59
    در این مقاله، کاربرد تئوری فازی در تحلیل زمین لغزش ها مورد بحث قرار گرفته است، با استفاده از این روش پایداری شیروانی محمدآباد، مسیر ارتباطی جیرفت و کرمان بررسی شد. پارامترهای مقاومت برشی، وزن مخصوص و تراز پیزومتریک که دارای عدم قطعیت هستند به عنوان متغیر تعیین و توزیع آماری پارامترهای مذکور با استفاده از نرم افزار Best fit تعیین گردید، همچنین تحلیل حساسیت بر روی پارامترهای مقاومت برشی نسبت به فاکتور اطمینان به روش تعادل حدی انجام شد و تحلیل پایداری نیز به روش تعادل حدی انجام گردید. از آنجایی که، در تئوری فازی دامنه ای از مقادیر فاکتور اطمینان در نظر گرفته می شود ارزیابی پایداری با قطعیت بیشتری تعیین می گردد، همچنین بررسی ها نشان می دهد شیروانی مورد نظر با این رهیافت ناپایدار می باشد
    کلیدواژگان: زمین لغزش، تحلیل پایداری، نرم افزارGeo slope، مجموعه فازی
  • سعیده سنماری، سید ناصر موسوی صفحه 69
    منطقه نیمه کوهستانی لک در حدود 40 کیلومتری جنوب بوئین زهرا و در حدود 140 کیلومتری جنوب غرب تهران قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه از نظر سنگ شناسی عمدتا از سنگ های آذرین تشکیل شده است. بر مبنای مطالعات انجام شده واحدهای سنگی کانسار مورد مطالعه متشکل از سنگ های آتشفشانی آندزیتی تا بازالتی است که در واحدهای آندزیتی متعلق به این زمان رگه اصلی سرب و روی تشکیل شده است. فعالیت های معدنی انجام شده مانند استخراج، حمل و نقل مواد در گذشته و همچنین وجود عوامل هوازدگی باعث افزایش پتانسیل کانی های سنگین در خاک های منطقه شده است. بر اساس مطالعات انجام شده تاثیر تجمع فلزات سنگین در بافت های گیاهی منطقه و در نهایت انسان مشخص شد که در نتیجه استفاده از این مواد غذایی بیماری های گوناگون در جمعیت انسانی منطقه بوجود آمده است.
    کلیدواژگان: کانسارزایی، جنوب غرب تهران، فلزات سنگین، آلودگی زیستی
  • شهین بلوطی، پرویز غضنفری امین امینی صفحه 77
    حوزه آبخیز سرهه با مساحت 43/39 کیلومتر مربع در شمال کرج واقع است. سازند کهر به سن پرکامبرین قدیمی ترین سنگ های موجود در حوزه را تشکیل می دهد و جدیدترین واحدهای سنگی متعلق به کواترنر است. واحدهای سنگی سازند کرج مساحتی بیش از 50 درصد از کل گستره را شامل می شود. منطقه عموما از سنگ های رسوبی تشکیل شده است. 6 عامل اصلی زمین شناسی اقلیم، تکتونیک، شیب پوشش گیاهی و هوازدگی بر میزان فرسایش پذیری واحد های سنگی موثر هستند. در این پژوهش ابتدا عامل موثر در فرسایش مورد بررسی قرار گرفت، سپس میزان حساسیت واحدهای سنگی به فرسایش در منطقه مورد مطاله محاسبه گردیده است و با به کارگیری نرم افزار Arc GIS نقشه تیپ فرسایش و نقشه حساسیت سازندها به فرسایش در حوزه آبخیز سرهه تعیین گردید. پس از آن بر پایه مدلMPSIAC جداول و نقشه های مربوط تهیه و با تلفیق داده های به دست آمده در پایان میزان رسوبدهی حوزه آبخیز سرهه برآورد گردیده است. نتایج به دست آمده آزمایش ها و بررسی ها در GIS به این صورت بوده که از مهمترین عوامل موثر بر فرسایش در منطقه مورد مطالعه زمین شناسی، تکتونیک و شیب منطقه است، واحدهای سنگی حوزه آبخیز سرهه در 5 گروه فرسایشی قرار گرفته است، نهشته های کواترنری در گروه فرسایش پذیری بسیار زیاد و سازند سلطانیه در گروه فرسایش پذیری بسیار کم، عامل زمین شناسی سطحی در حوزه آبخیز سرهه موثرتر بوده است و میزان رسوبدهی این حوزه 27/889 تن در هکتار در سال است.
    کلیدواژگان: حوزه آبخیز سرهه، فرسایش پذیری، رسوب دهی، حساسیت واحدهای سنگی به فرسایش
|
  • Mohsen Poorkermani, Ahmad Adib, Nasser Ahmadi Comijany, Azam Labbaf Khaniki Page 1
    The region of Khersan 1-5 dam is in Chaharmahal-Bakhtiari province. It is located 45 km west of Lordegan city. The reported earthquakes in this region are low depth type and have a focal depth less than 15 km. They also have no surface failure. The seismic hazard analysis illustrates the nature of seismicity of the site and is evaluated according to dispersion, fault type, morphology of faults, and past earthquakes data. Here, using tectonic maps of the site, arial and satellites photos, and the seismic data of the site, it have been tried that the seismicity of the site to be determined. Bazoft and Massan faults with 45 and 36 km length, are the nearest faults to the site. When they become active, they can provide an earth quake as big as M=7.0 and 6.9 richters, respectively. Bazoft and Massan faults have the ability to provide the MCLs as big as 0.269g, 0.222g, respectively.According to probabilistic seismic hazard analysis in the site, for return periods of 150, 475 and 2000 years, and according to Bender & Perkins (1987) method, and using)Seisrisk III (software, accelerations equal to 0.261g, 0.291g, and 0.310g, for the center of zone, are calculated respectively.
    Keywords: earthquake, hazard analysis, maximum credible level, Khersan 1, 5 dam
  • Majid Salajeghe Page 15
    Most of Iran is mountainous and unachievable. In fact, by studying plains and heavy minerals in them, we can find mineralization, mineralogy and petrology of the regions surrounding it, easily. In order to the recognition river deposit that they were accounted as an important economical resources. The most important goals of these studies are discovering diamond from metamorphic sources, gold from igneous sources in placers and iron, copper and titan in placers and its surroundings altitudes. In addition to desert studies, geology and region maps, there are basic methods in this procedure which are including sampling in proper seasons, sample's preparation, heavy mineral tests with liquids with special gravity (bromoforum), hydro cyclone studies spectrography tests and XRD that matching them with altitudes giving us the best results. Sirjan placers are accounted as the models for this study, since the altitudes of Sirjan including Orumieh Dokhtar eocene volcanic and Sanandadj sirjan metamorphic rocks in which the coloured mélange with the width of 15 k.m. Since in most samples G, gold, as Pts (gram per 1000) was found. The possibility of gold sources in placers and its altitudes was large and by considering the existence of rutile and sphene in most samples for exploiting titan from placers, the formal explorations were essential since most samples contain titan having abundant iron. The existence of sources from titan – magnetic in altitudes, also the existence of copper minerals with high carat in samples, though does not consider the existence of placer sources from iron and copper as an economical, but consider the possibility of these sources in the altitudes. Uranium, gold and Hg, Ti,Zr deposits found at sirjan placers are economical and Fe,cu mines are existence in altitudes.
    Keywords: mineralization, specific gravity, heavy minerals placers, coloured mélange, hydrocyclone
  • Elham Ghaffari, Vachik Hairapetian, Sayed Hassan Hejazi Page 27
    In order to determination of facies, depositional environment and sequence stratigraphy of carbonate and siliciclastic sedimentary sequences of upper devonian succession of Kuh-e-Zard (eastern profil) with 378m thickness, field and microscopic studies were performed. Facies analysis and petrographic studies led to the recognition of three silisiclastic facies (sandstone, shale and siltstone), two hybrid subfacies (sandstone micritic and allochemic sandstone) and seventeen carbonate facies were identified. The latter includes lime mudstone and intraclast packstone (representing peritidal environment), wackstone/packstone with molluscs and lime mudstone (representing lagoon environment), ooid grainstone with superfical ooid and intraclast and bioclastic packstone with a few dominant skeletal grains (representing shoal environment) wackstone/ packstone with brachiopods, echinoderm and ooids and wackstone with intraclast and oncolith and lime mudstone (representing restricted marine environment), peloidal wackstone/packstone, floatstone, grainstone/ rudestone with various bioclasts, boundstone, bioclastic packstone with abundant echinoderms and brachiopods and lime mudstone (representing open marine environment) and wackstone with bioclast and limestone conglomerate (representing mid ramp environment). Lateral and ramp subenvironment vertical variation of facies show that these deposits were formed on a homoclinal ramp. Sequence stratigraphical studies of the section revealed four 3rd order cycles. A deepening trend in an ascendig order, sparring frasnian to lower famennian was recorded.
    Keywords: upper devonian, sequence stratigraphy, depositional environment, Zefreh
  • Majid Poormoghadam Page 41
    The project study area, the city of Damavand in Tehran province, the villages of Zarrin Dasht and Hsarbn, this research for the first time in Iran and the unique changes in the structure of natural zeolite as a pilot for Damavand tested in the 3 years manager by minerals Ziolite Analsim was comprehensiv, the first model in the range of geological and topographical maps and identify the formation of eocene Zeolite zones and sampling intervals for systematic classification of network design and coding of samples and send it to the laboratory for chemical analysis and homogenized the (value of 500 g of the samples) and laboratory stages, which clinoptilolite type zeolite was detected, then the sample preparation process for the washing solution, the concentration of various such as 5 molar NaOH and 50 ml NH3 10% within the autoclave hydrothermal conditions in the furnace and poured into and After washing with distilled water, the samples we studied in two directions: the first path involves small samples for XRD analysis and the second sample was not crushed by the electron microscope, which combines the results of XRD studies and Zeolite with electronic microscope maximum 800X. so The results of this study can enhance the surface of the zeolite in the country of the world.
    Keywords: zeolite, clinoptilolite, analsim, autoclove, hydrothermal conditions, electronic microscope
  • Asghar Ghobadi, Dizajyekan, Zeinab Alishavandi Page 51
    Soroosh (oil field) is in the north west of the Persian Gulf, 80 km WSW of Khark Island. Present research contains 6 Lab tests (PVT cell) which has been measured injection effect and gas solution of Burgan formation in Foruzan field in swelling criterion for saturated oil sample of one well related to Soroosh oil field at various pressures and reservoir temperature (180 Fº).Based on analysis results, by increasing swelling criterion the oil viscosity and oil formation volume factor will be decreased and increased respectively.Implementation of this process will be affected on production and recovery factor to increase.The maximum swelling criterion of oil for Sorosh field through gas injection on Burgan layer of Foruzan field in 4500 psig is equal to 28.56 % and the minimum swelling criterion of oil in 1000 psig is equal to 4.79 % at reservoir temperature.
    Keywords: Soroosh oil field, gas injection, gas solution, swelling, oil viscosity
  • Mehdi Mohammadi, Hossein Tavakoli, Hamid Shojaee Page 59
    In the present paper, fuzzy theory is used for the analysis of landslides and the state of Mohammad Abad landslide, located in Jiroft- Kerman road, is investigated using this method. Shear strength parameters, unit weight and piezometric level which have uncertainty are selected as variables and the statistic distribution of these parameters are obtained using best fit software. Also, using the limit equilibrium method, sensivity analysis is done the shear strength parameters with respect to the safety factor. Finally, the parameters are chosen as the fuzzy set and the stability analysis is done based on the limit equilibrium method. Results show that, since the fuzzy set considers a range of safety factors, stability analysis is done with more certainty and also, as the results show, the considered landslide is unstable.
    Keywords: landslide, stability analysis, geo slope software, fuzzy set
  • Saeedeh Senemari, Seyed Naser Mousavi Page 69
    Lak is a half mountainous area located about 40 km south of Boeenzahra and at about 140km south-west of Tehran. The area is mainly covered by igneous rocks. The geological study shows that mineral deposit includes andesite to basalt igneous rocks. The andesite units contains rich veins of lead and zinc. Various mining activities in the past such as surface extraction, transportation and weathering activities have increased the potential for distribution of heavy minerals in the soils around Lak area. Based on the completed studies heavy minerals in plant tissues and human were which identified which is shown in the result among certain various patients in the human population.
    Keywords: mineral deposit, south, west Tehran, heavy minerals, environmental pollution
  • Shahin Baluti, Parviz Ghazanfari, Amin Amini Page 77
    Sorhe basin with area of 36.43 km is located at northeastern of Karaj. Kahar With the age of Pre cambrian formation is also the oldest available stone in this basin and the newer stone units belong to Quaternary period. Stone units in Karaj formation cover more than 50% area of total range. This region is generally consisting of sediment stones. 6 main factors including geology, climate, tectonic, slope, plant cover and weathering influence the level of erosion of rock units. In this research the must important effective factor on erosion will be studied. using Arc GIS software, the level of sediment yield map and investigation of formation's erosion at Touchal basin was specified. Most important factors on erosion in this region are geology, tectonic and slope. based on MPSIAC related tables, maps get be prepared and finally the level of sediment at Sorhe basin will be achieved. Results of tests and studies by GIS certified that stone units of Sorhe basin are classified within 5 erosion groups in which Quaternary maps had very high erosion and Soltanieh formation had very low sediment. Surface geology was the must effective factor on Sorhe basin level of sediment including it was 889/27 at this basin.
    Keywords: Sorhe Drainage Basin, erosion, alluvium, erosion shape